luni, 14 ianuarie 2008

INCURSIUNE IN BIROURILE CONDUCATORILOR


de Gigi STANCU

CLASIC. Primarul Klaus Johannis preferă clasicul, drept dovadă şi obiectele din biroul de lucru

Spune-mi cum îti îngrijeşti biroul, ca să-ţi spun cine eşti. Pentru că se instalează în funcţie pentru perioade lungi, şefii celor mai importante instituţii îşi aduc aportul la crearea ambianţei de la locul lor de muncă.

SIBIANUL te invită în birourile celor mai importanţi oameni ai Sibiului. În timp ce prefectul Ilie Mitea, primarul Klaus Johannis, viceprimarii Eugen Cioruga şi Virgil Popa şi-au deschis uşa fără rezerve pentru dumneavoastră, preşedintele Consiliului Judeţean, Martin Bottesch, ne-o trânteşte tuturor în nas.

Clasicul Johannis
Spre deosebire de biroul business al prefectului, cel al primarului Klaus Johannis scoate în evidenţă latura clasică. La o discuţie cu primarul în biroul acestuia, ai impresia că te afli într-un muzeu. Îţi reamintesc însă că te afli în secolul XXI calculatorul de pe birou şi televizorul cu plasmă.  Primarul lucrează înconjurat de un mobilier de secol trecut, de o foarte bună calitate, cu o masă de protocol uriaşă, în jurul căreia stau scaune cu spetează înaltă, "retro". Mândriile lui Klaus Johannis sunt însă un ceas din 1950, moştenit din sediul vechi al Primăriei de pe Bulevardul Victoriei, o icoană primită la inaugurarea sediului nou din Piaţa Mare, un tablou uriaş din secolul XVIII, proprietatea muzeului Brukenthal şi o cruce, primită de la un prieten din străinătate. ''Ceasul l-am găsit în primărie, mi-a plăcut foarte mult şi am decis să-l păstrez la mine în birou. De asemenea, icoana primită de la Înalt Prea Sfinţia Sa m-a impresionat, iar al treilea lucru la care ţin foarte mult este această cruce, primită în dar de la un prieten din Austria. În rest, îmi place simplul. E foarte important şi mediul în care lucrezi'', spune Klaus Johannis degajat.

MODERN. Biroul prefectului Ilie Mitea este modern, sobru şi aristocrat

Birou business pentru prefect
Primul loc de muncă vizitat de SIBIANUL a fost cel al prefectului Ilie Mitea, acesta răspunzând deschis iniţiativei noastre. L-am găsit ocupat cu semnatul unor acte, dar a scos nasul din ele cât să ne explice provenienţa unor obiecte de decor din încăpere. Din start se observă stilul business al biroului, moştenit de la Ion Ariton - biroul este dotat cu laptop, televizor cu plasmă şi calculator cu monitor LCD.  Piesele de rezistenţă ale biroului sunt însă cele două fotolii din piele poziţionate ca pentru o confruntare faţă în faţă, cu o măsuţă de sticlă între ele, dar şi masa de protocol din lemn masiv, înconjurată de asemenea de scaune din piele foarte confortabile. Jilţul destinat celui care ocupă funcţia de prefect al Judeţului Sibiu este şi el impunător şi degajă acelaşi stil modern, dar sobru. Este de culoare neagră, ca şi celelalte scaune din birou, cu care se asortează perfect. De pe birou nu lipsesc faxul şi cele trei telefoane fixe, care zbârnâie în continuu.

În spatele prefectului se află, frumos amenajate pe rafturi, numeroase distincţii şi cupe primite de prefecţii judeţului Sibiu de-a lungul timpului. ''Nu ştiu prea bine ce se află în birou pentru că n-am avut timp să-mi dau seama. Cam tot ce este pe aici a fost moştenit de la Ion Ariton. O să-mi aduc şi eu două icoane pe care le port cu mine peste tot pe unde merg. Dintre toate birourile pe unde am umblat, în ăsta îmi petrec cel mai mult timp, pentru că trebuie să mă ocup cu semnatul hârtiilor. Oricum, este cel mai dotat birou în care am lucrat. Au fost foarte bine cheltuiţi banii destinaţi acestui scop'', recunoaşte Ilie Mitea, în timp ce ne provoacă să descoperim singurul lucru pe care acesta l-a adus, deocamdată, cu el la Prefectură. Ne-am dat foarte uşor seama despre ce obiect era vorba - un ceas cu însemnele Federaţiei Române de Baschet, primit în dar de la acest for.

MEZINUL. Noul viceprimar Virgil Popa s-a mulţumit şi cu biroul care a rămas liber

''Luptă'' pe biroul lui Eugen Mitea
Birourile viceprimarilor Eugen Ciorugă şi Virgil Popa sunt mult mai sărăcăcioase decât cele ale superiorului lor. După ce fostul viceprimar Eugen Mitea şi-a dat demisia pentru a pleca la Romgaz, celălalt viceprimar, Eugen Ciorugă, s-a mutat în biroul acestuia, mai dotat şi mai bine amenajat. Noul venit, Virgil Popa, a fost luat prin surprindere de acest lucru, intrând unde ştia el că se afla biroul lui Eugen Mitea pentru a se instala. ''Când am vrut să mă instalez, am intrat în dreapta, unde ştiam eu că a fost biroul lui Mitea, dar am dat peste Eugen Ciorugă, care se mutase înaintea mea în acel birou. Apoi mi-a spus secretara că urmează să ocup biroul din stânga şi Eugen Ciorugă pe cel din dreapta. Cred că i-a plăcut lui mai mult'', spune Virgil Popa, amuzat de situaţie.

Acesta nu şi-a adus încă nimic cu care să-şi individualizeze locul de muncă. În afară de un birou cu un calculator, un dulăpior cu statutele comisiilor de care se ocupă şi câteva steaguri ale unor ţări membre UE, în încăpere nu se mai află nimic. ''Am vrut să-mi aduc în primul rând cana mea personalizată pentru cafea, dar am uitat'', adaugă acesta.

VICLEAN. Viceprimarul Eugen Ciorugă a pus mâna "pe furiş" pe biroul fostului viceprimar Eugen Mitea. Noul birou al lui Eugen Ciorugă este într-adevăr mai viu şi mai complet. Are şi el un ceas vechi asemănător cu cel din biroul lui Klaus Johannis, o cupă primită de la câştigătorii etapei sibiene a Turului României la Ciclism, un coş de bun venit cu pâine şi sare, primit de la reprezentantul român al Parlamentului European al Tinerilor, dar şi un suport de pixuri pe care l-a adus de acasă, cel existent nemulţumindu-l pe viceprimarul democrat.

OPAC. Preşedintele Consiliului Judeţean, Martin Bottesch, n-a vrut nici în ruptul capului să ne arate biroul instituţiei pe care o conduce

Bottesch, fără transparenţă
Am dorit să vă arătăm şi biroul lui Martin Bottesch din sediul Consiliului Judeţean Sibiu. Preşedintele cel mai serios din lume a refuzat categoric însă ca noi să-i fotografiem locul de muncă, pe motiv că nu-i plac astfel de materiale. Totuşi, preşedintele CJ ar trebui să-şi amintească faptul că instituţia pe care o conduce se finanţează din bani publici, nu din buzunarul lui Martin Bottesch, şi că orice cetăţean de rând ar trebui să aibă acces înăuntru.



''E foarte important şi mediul în care lucrezi. Mie îmi place simplul'' - primarul Klaus Johannis

7.000 de lei costă cu aproximaţie televizorul cu plasmă plus laptopul din biroul prefectului.

Un comentariu:

Robert spunea...

Salut domnule,
Sunt curios - ca tot ai adus vorba de birouri, sa ramanem tot la mobila - daca domnul Mitea se arunca cu capul inainte in cursa pentru Primarie...
Dupa plecarea rusinoasa, nu cred ca va reusi sa adune ceva voturi intr-o bataie cu sasu. Si apropo, unde o sa ne dea astia birou alor mei?? Ca din vara intram si noi in consiliu. Garantat 100%, cum zice clujanu :/).

Credeti ca revelionul din Sibiu a meritat cei 1,5 milioane de euro cheltuiti ?